YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU

İngilizce Yeterlik Sınavı (ODTÜ İYS)

Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun tarihçesi yazılırken, İYS için de bir tırnak açmadan geçilemez. Önceleri ‘muafiyet’ sonraları ‘yeterlik’ sınavı olarak anılan bu sınavın serüveni için bilgisine başvurulanlar, 1970’lerin ilk yıllarına kadar, bu sınavı İngilizce Hazırlık Okulu’nun hazırlayıp uygulandığını beyan etmişlerdir.

Bu yıllarda Nevin İnal’ın language testing alanında ABD’den yüksek lisansını alıp yurda dönmesinden sonra, Beşeri İlimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Batuhan’ın kendisine ‘sen bu işin başına geç’ demesiyle 1974-1975 tarihlerinde, bu sınavın Freshman İngilizce Biriminin yönetimine geçtiği anlaşılıyor.

1980’lerden, yani Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun kuruluşundan sonra da bir süre bu durum devam ediyor. Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğü iki bölümün yönetimlerini zaman zaman bir araya getirerek, Modern Diller Bölümü’nün Temel İngilizce Bölümü’nün finalini, Temel İngilizce Bölümü Yönetiminin de Modern Diller Bölümü’nün yazıp Eylül’de uyguladığı İYS’yi görmelerini ve gerekli eleştirileri yapmalarını sağlıyor.

Temel İngilizce Bölümü             Modern Diller Bölümü

1980’li yılların sonlarında bir EYLÜL İYS’si çok zor olduğundan çok öğrenci kalınca, Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü’nün Modern Diller Bölümü’nden Sınav Komisyonuna çıkışıp ‘Bu ne biçim sınav?’ dediği söylenir.

Bundan bir süre sonra, 2 Bölüm Yöneticileri sınavı nihayet beraber üretmeye başlamışlardır.

Bugün İYS Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğünün gözetiminde ortak bir komisyon tarafından üretilmekte ve yılda dört kez 8,000 kişiye uygulanmaktadır. ODTÜ İYS TOEFL ile r. 80 düzeylerinde korelasyon gösteren önemli bir İngilizce Yeterlik ölçüm aracı haline gelmiş bulunmaktadır.

Derleyen: Prof. Dr. Hüsnü ENGİNARLAR

Bilgisine Başvurulanlar: Prof. Dr. Ayten BEAR, Doç. Dr. Joshua BEAR, Öğr. Gör. Nevin İNAL, Öğr. Gör. Naz DİNO